Endodontia reprezinta ramura stomatologiei care se ocupa cu tratarea afectiunilor pulpare ale dintilor. Tratamentul endodontic presupune o serie de etape, protocoale, care ajuta la eliminarea tesutului inflamat sau infectat din spatiul endodontic. Acesta consta in indepartarea bacteriilor si obtinerea unui mediu steril in interioriul canalului pentru ca dintele sa poata fi in continuare obturat.
Obturatia de canal reprezinta sigilarea etansa a canalului astfel incat bacteriile si microorgansimele sa nu mai poata patrunde si dezvolta si pentru ca eventualele infectii de la nivelul parodontiului apical (chisturi, granuloame, etc) sa se poata vindeca.
Tratamentul endodontic poate dura o sedinta sau mai multe, in functie de fiecare caz in parte, depinzand de gradul de dificultate (canale calcifiate, curbe, ace rupte, etc) sau de persistenta infectiei in canal. Astfel tratamentul consta in trei etape.
Prima etapa este tratamentul mecanic, de largire a canalelor cu ace manuale sau rotative pentru a putea fi irigate corespunzator si ulterior inchise.
A doua etapa o reprezinta dezinfectarea canalului cu diferite substante pentru a obtine un canal curat, lipsit de infectie.
Etapa finala consta in obturarea canalului care presupune umplerea etansa a acestuia pana la varful radacinii cu materiale pe baza de gutaperca si ciment sigilant.