Parodontologia este ramura medicinei dentare care se ocupa de tesuturile moi adiacente dintilor (gingii, ligamente, etc.)

 

 

Una din cele mai raspiandite boli orale pe glob este parodontita marginala cronica, sau parodontoza, popular vorbind.

Bolile parodontale sunt afectiuni cronice, de natura microbiana, cauzata in principal datorita florei bacteriene proprii. Un alt factoril consideram cel genetic, psihologic, endocrin, fumatul sau obiceiurile vicioase, si altele.

In schimb putem spune ca factorul principal este flora microbiana si tartrul in exces.

Boala parodontala prezinta mai multe faze. In prima instanta vorbim de o usoara inflamare a gingiilor, denumita gingivita, mergand spre extrema cealalta, in care discutam de pierderi osoase masive, mobilitatea dintiilor chiar si pierderea acestora.

 

Este foarte importanta vizita de rutina la medicul dentist, deoarece acesta poate diagnostica din timp boala, fara a se ajunge la situatii grave.

Alte tratamente presupun vaccinuri, aplicari locale de colutorii, detartraje regulate si igiena impecabila.

In cazurile extreme de boala parodontala este necesara interventia chirurgicala. Aceasta implica chiuretajul in camp deschis al dintilor prin care se elimina tot tesutul bolnav inconjurator, se fac aditii osoase si se adauga membrane care sa sustina osul.

Pentru a nu ajunge la asemenea interventii care sunt destul de costisitoare si produc un disconfort marit, un simplu control de rutina va poate prevenii toate aceste inconveniente.