Augmentari osoase

 

Pierderile osoase maxilare reprezinta o mare piedica in protetica stomatologica. Fie ca vorbim de protetica clasica mobila (proteze totale) care nu are stabilitate pe o creasta ingusta, sau cea mai mare provocare -situatia osului maxilar in reabilitarile pe implant.

 

 

In situatiile cand se decide ca este necesara o interventie pe implant, medicul implantolog va analiza starea osului, si anume: grosimea, inaltimea si duritatea/densitatea acestuia. Daca nu se indeplinesc acesti 3 factori simultan nu se pot insera implanturile dentare.

 

Dupa ce medicul decide ca aveti nevoie de augmentari osoase, va v-a face o simulare a cresterii osoase ghidate. Medicul chirurg o sa decida tipul de material necesar pentru interventia dumneavoastra.

 

In cazul in care aditia osoasa este minima si este necesara o augmentare mica, de cativa mm, nu este necesara aditia osoasa prin recoltare de la osul dumneavoastra sau de la un os uman strain. Se folosesc in general asa numitele materiale care induc cresterea osoasa, si anume Beta tricalciu-fosfat resorbabil. Acest material ajuta la formarea matricei osoase, peste care vor veni celulele noi de os, si se va forma os tanar. Un alt tip de material folosit sunt cele de tip os bovin liofilizat, sau in cazuri mai rare os uman cortical. Cel din urma se foloseste in cazuri extreme de resorbtie.

 

Trebuie stiut ca sunt anumite situatii de resorbtie avansata in care nu se mai poate augmenta osul dumneavoastra, iar singura solutie o reprezinta implanturile zigomatice (inserarea se face in osul zigomatic/pomete).

 

Cand medicul chirurg decide sa recolteze os de la propriul dumneavoastra organism, il vom numi autogrefa. Acesta va lua osul ori sub forma de bloc si il va repozitiona in alta parte, sau il poate recolta cu ajutorul unor instrumente prin razuire.

 

 

In toate cazurile, este necesara o fixare a osului nou, care in cazul blocurilor osoase si a cazurilor mai complexe se realizeaza cu ajutorul unor plase de titan cu suruburi, iar in situatiile mai simple cu ajutorul unor membrane de colagen sau de tip PRF.

 

In general este nevoie de o vindecare de minim 6 luni pentru stabilizarea osului nou si vindecare completa.