De fiecare data cand un pacient isi pierde un dinte sau acesta se deterioreaza, este nevoie de interventia protetica a unui medic stomatolog, sau a unui specialist protetician. Indicatia de protetica dentara este necesara si in alte cazuri, mult mai complexe, cum ar fi reechilibrari ocluzale, reabilitari totale sau refaceri de natura estetica. Din punct de vedere al clasificarii, impartim protetica in cea fixa si cea mobila.

 

Elemente ale proteticii fixe

 

Coroana metalo-ceramica partial fizionomica

 

 

Coroanele de acest tip au o fateta din portelan, cea vestibulara (care se vede), iar restul fetelor sunt metalice. Din punct de vedere economic este cea mai ieftina. Se realizeaza din aliaj de Cr-Ni. Timpul de realizare este de 10 zile lucratoare.

 

Coroana metalo-ceramica integral fizionomica

 

Acest tip de lucrari protetice sunt total fizionomice, ceea ce inseamna ca absolut toate fetele sunt acoperite de ceramica (portelan). Sunt foarte rezistente si in general sunt cele mai folosite lucrari in Romania. Sunt indicate in toate tipurile de protezari fixe. Timpul de realizare este in jur de 12 zile lucratoare.

 

Coroana din zirconiu

 

 

Zirconiul este un element chimic din grupa metalelor de culoare alba. In stomatologie se foloseste sub forma de oxid de Zirconiu. Peste acesta vine ceramica. Acest tip de coroana este printre cele mai biocompatibile cu tesuturile umane, cu o estetica remarcabila si rezistenta crescuta. In caz de retractie gingivala, in cazul coroanelor de tip Zirconiu nu se va observa niciodata colereta metalica. Din punct de vedere economic sunt mai costisitoare, datorita materialelor mai avansate, iar ca si timp estimativ de lucru este 12 zile lucratoare.

 

Coroana integral ceramica tip E-max

 

 

Coroana integral ceramica este folosita in cazul in care cerintele estetice sunt maxime. Acest tip de coroana imita perfect transluciditatea, textura si naturaletea dintilor umani. Sunt indicate cu predilectie in zona frontala. Din punct de vedere economic sunt costisitoare, iar ca si timp estimativ de lucru este in jur de 14 zile lucratoare.

 

Elemente ale proteticii mobile

 

Proteza partiala/totala acrilica

 

 

Reprezinta un sistem de protezare clasic indicata in edentatiile terminale, intercalate sau totale. Materialul folosit este de tip acrilic si  dintii sunt din material plastic. Sunt necesare resurse modeste pentru acest tip de proteza. Principalul avantaj este costul scazut.

 

Proteza totala/partiala flexibila

 

 

Proteza flexibila, spre deosebire de cea clasica este realizata din material termoplastic ceea ce ofera stabilitate si adaptare superioare. Densitatea materialului este mai mica ceea ce inseamna ca proteza va fi mult mai usoara si mai suportabila pentru pacient. Datorita materialelor folosite, este mai costisitoare decat cea clasica.